Агнешко печено на фурна


Посрещнете Гергьовден с класическо печено агнешко на фурна!
Създайте истинска празнична атмосфера у дома с тази традиционна рецепта за крехко агнешко печено, която ухае на пролет, дом и споделени мигове. Гергьовден е празник на новото начало, на плодородието и на събирането около трапезата – а печеното агнешко е неговият неоспорим символ.
С аромат на джоджен, чесън и подправки, със златиста, апетитна коричка и месо, което се топи в устата, това ястие ще зарадва и най-взискателните гости. Поднесете го с картофи, пресни зеленчуци или свежа салата и превърнете Гергьовден в незабравим празник за цялото семейство.
Независимо дали празнувате на село, в града или в малък семеен кръг – това печено агнешко на фурна е вкусът на българската традиция и радостта от споделената трапеза.
Необходими Продукти:
1.5 – 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
5-6 скилидки чесън
1 връзка пресен джоджен (или 1 с.л. сух)
1 с.л. червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
100 мл олио или зехтин
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон
По желание: картофи или ориз за гарнитура
Начин на приготвяне:
1.Подготовка на месото:
Измий агнешкото и го подсуши с кухненска хартия.
Направи няколко малки разреза по повърхността и пъхни в тях скилидки чесън и листенца джоджен.
2.Овкусяване:
В купичка смеси сол, черен пипер, червен пипер и зехтина.
Намажи месото добре с тази смес от всички страни.
3.Печене:
Постави месото в дълбока тава, добави виното и водата (или бульона).
Покрий тавата с алуминиево фолио.
Печи в предварително загрята фурна на 180°C за около 2.5 – 3 часа, като накрая (последните 30 минути) махни фолиото, за да се запече и хване златиста коричка.
По желание – гарнитура:
Може да добавиш обелени картофи около месото 1 час преди края на печенето.
Ако предпочиташ ориз, можеш да го приготвиш отделно с част от соса от тавата.
Съвет:
Остави месото да "почине" 10-15 минути след печенето преди да го нарежеш – ще стане още по-сочно.