Перфектният козунак на конци в хлебопекарна – пухкав, ароматен и неустоим!


Създайте празнична атмосфера у дома с тази лесна и изпитана рецепта за пухкав козунак на конци в хлебопекарна! Подходящ както за начинаещи, така и за опитни кулинари, този ароматен и сладък хляб е идеален за Великденската трапеза, за подарък на близки или за споделени мигове с любимите хора. Насладете се на перфектния козунак – с неустоим аромат, златиста коричка и нежни конци, които се разтеглят при всяка хапка!
Необходими Продукти:
Мокри съставки:
3 яйца (едното е за намазване)
120 мл топло прясно мляко
100 г разтопено масло (или смес от масло и олио)
1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар
1 с.л. ром или коняк (по желание – за аромат)
Сухи съставки:
500 г брашно (пресято, тип 500)
120 г захар
1/2 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 г) или 20 г прясна мая
Допълнително:
100 г стафиди (накиснати в ром или топла вода)
50 г нарязани бадеми или орехи
50 г шоколадови капки (по желание)
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване
Захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото в хлебопекарната:
В контейнера на хлебопекарната добави първо течните съставки: разбитите 2 яйца, топлото мляко, разтопеното масло, ванилията и рома.
След това добави сухите съставки: пресятото брашно, захарта и солта.
Направи малка вдлъбнатина в брашното и сложи вътре маята (без да се допира с течностите).
Включи хлебопекарната на програма "Замесване и втасване" (Dough) (около 1,5-2 часа).
Оформяне и втасване:
След като програмата завърши, извади тестото и го раздели на 3 части.
Разтегли леко всяка част, сложи вътре стафидите и ядките, след което ги оформи на фитили.
Сплети ги внимателно на плитка и постави в намаслена форма.
Остави да втаса още 30-40 минути на топло място, докато удвои обема си.
Печене:
Намажи козунака с разбит жълтък и мляко, поръси със захар и ядки.
Печи в предварително загрята фурна на 170°C за 30-35 минути до златист загар.
Ако започне да потъмнява твърде бързо, покрий с алуминиево фолио.
Съвети за перфектен козунак на конци:
✔️ За повече конци – омесвай тестото по-дълго или използвай двойно втасване.
✔️ Брашното трябва да е пресято и с високо съдържание на глутен.
✔️ Ако тестото е твърде меко, добави още малко брашно. Ако е твърде твърдо – малко мляко.
✔️ Остави козунака да изстине напълно преди нарязване, за да не сплеска конци.
Резултатът? 😍
Мек, ароматен и въздушен козунак на конци, който ще изчезне за минути!
Приятен апетит! 🍽️💕