Крехко великденско агнешко в мултикукър под налягане


Агнешкото месо винаги е заемало специално място на българската трапеза – особено по празници. Но ако искаш да си го приготвиш и в делничен ден, без да прекарваш часове в кухнята, мултикукърът под налягане е твоят най-добър приятел. Той прави месото изключително крехко, буквално се отделя от костта, а ароматът се запазва изключително добре.
🛒 Необходими продукти:
1 кг агнешко месо (бут, плешка или котлети)
2 с.л. зехтин или масло
1 глава лук (нарязан)
4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. розмарин (може и свеж)
1 дафинов лист
Сол и черен пипер на вкус
200 мл агнешки/зеленчуков бульон
100 мл бяло вино (по желание)
1 с.л. доматено пюре (по желание)
👨🍳 Начин на приготвяне:
1.Запечатване: Включи мултикукъра под налягане на режим “Sauté” или “Запържване”. Загрей зехтина и запечатай агнешкото от всички страни до златисто – така се заключват соковете.
2.Аромати: Добави нарязания лук и чесъна. Готви 2-3 минути, докато омекнат. Сложи червения пипер, мащерката, розмарина и дафиновия лист.
3.Течност и вкус: Добави бульона и виното, както и доматеното пюре, ако използваш. Разбъркай добре.
4. Готвене под налягане: Затвори капака, включи на режим “Meat” или “Pressure Cook” за 35–40 минути.
5.Освобождаване на налягането: Остави налягането да се освободи естествено за 10–15 минути, след което отвори внимателно капака.
6.Финален щрих: По желание, можеш да прехвърлиш месото във фурна за 5 минути на грил за хрупкава коричка, а соса да сгъстиш на “Sauté” режим за още 5 минути.
🥗 С какво да го поднесеш:
Картофено пюре с масло и чесън
Ориз с пресен копър
Задушени зеленчуци или свежа салата с лимон и зехтин
💡 Съвет:
Ако агнешкото ти е по-мазно, можеш леко да го подкиселиш с малко лимонов сок или капка балсамико в соса – ще балансира вкуса страхотно!